Travel Event Hungary 2014 Balatonboglár – beszámoló

Hosszas szervezőmunka és készülődés után végül 2014 augusztus 16-17-én megrendeztük az első magyarországi Touratech Travel Event-et.

A beharangozóban ez volt olvasható: „Kétnapos kalandmotoros dzsembori Balatonbogláron a Full-Gas főhadiszállásán. Túrabeszámolók, tesztmotorozás, vezetéstechnikai tréning, nagy túraendúró teszt, off-road túra, étel-ital. Mindez augusztusban, a Balaton-parttól 200m-re.” A pozitív visszajelzések alapján úgy érezzük, sikerült megvalósítanunk. Voltak előadások, ahol igyekeztünk érdekességekkel szolgálni, volt kemping tábortűzzel és motorostalálkozó hangulattal, volt lehetőség ügyesedni a vezetéstechnikai tréningen, volt sok kaja és pia és volt kaland a vasárnapi túrán - elvégre ez egy kalandmotoros találkozó.A rendezvény központja a Full-Gas balatonboglári főhadiszállása volt, de a motortesztelés és főleg a vasárnapi túra lehetőséget adott imádott Külső-Somogyunk dimbes-dombos tájainak földes utakon való felderítésére is. Nekünk nagyon sokat jelentenek ezek az utak, mert gyerekként itt kezdtünk el motorozni, ezért rengeteg élmény, kaland, sztori fűződik hozzájuk.Az volt a célunk, hogy ebből az érzésből adjunk ízelítőt azoknak a barátainknak, akik eljöttek velünk vasárnap.


Annak ellenére, hogy a rendezvény hivatalosan csak szombaton kezdődött, az első résztvevők – nagy örömünkre – már péntek este megérkeztek. A kempinget (vezetéstechnikai- és ügyességi pályával együtt) az üzlet mellett található hatalmas üres telken alakítottuk ki. A tulajdonosának ezúton is még egyszer köszönjük! A legelső motoros BMW R1200GS-ével stílusosan a padkán keresztül ugratva érkezett meg – közben demonstrálva, hogy mennyire hasznos egy – Touratech – kartervédő felszerelése. Nekünk nagyon tetszett ez a beköszönő! Az egyre gyűlő motorok, sátrak és a már ekkor fellobbanó tábortűz nyomán valódi „adventure” hangulat alakult ki, amit este egy jó kis balatoni, gyorsan áthaladó vihar tett teljessé.


A szombat reggel érkezők egy gyors regisztráció után medvehagymás és tepertős pogácsát reggelizhettek. A hivatalos program egy kis kötelező késéssel 10:30-kor vette kezdetét a teljesen átrendezett és felújított Touratech bemutató teremben.Köszöntő és a Full-Gas csapat bemutatkozása után az előző éjjel -egy Európát átszelő scrambleres-kutyás túráról - hazatérő és még kissé fáradt Gyurgyó úti beszámolóját hallgattuk meg. Az előadások közt kellő mennyiségű kávé biztosította, hogy ne lankadjon a hallgatóság figyelme. A második előadás egy 2015-re, a motortour.hu által tervezett és szervezett, nagyszabású Selyemút túrának a bemutatása volt. Szerintünk nincs olyan kalandmotoros, akit hidegen hagyna ez az ötlet. A megvalósítás persze korántsem egyszerű. Ebben nyújtott segítséget ez az előadás.

Végül, de nem utolsó sorban Marton András, Afrika specialista szórakoztatott minket egy nagyon jó hangulatú úti beszámolóval, amiben rengeteg jó ötlet, hasznos tanács és segítség volt azok számára, akik maguk is neki akarnak vágni a fekete kontinensnek. Ez az előadás olyan jól sikerült és akkora témát ölelt fel, hogy esélyünk sem volt ebédig a végére érni. Így hát úgy döntöttünk, hogy a nap végén, vacsora után – mintegy ráadásként – visszahívjuk Bandit a második résszel.


A délelőtt folyamán biztosan senki nem aggódott, hogy éhes marad, mert a BMW szervizzel szemben felállított lacikonyha már 10 órától ontotta az ínycsiklandozó halászlé és marhapörkölt illatát. Picivel egy óra után pedig mindenki nekieshetett az ebédnek. A négy sátor alatt elhelyezett több mint 20 sörpad garnitúra mind megtelt és 170 adag elfogyott.


A délután vezetéstechnikai tréninggel folytatódott. Tóth Zoltán és Sárvári Zsolt Mackó BMW trénerek előadása után két részre oszlott a csapat. A vasárnapi túrán résztvevők off-road, a többiek on-road gyakorlati tréningen vehettek részt. Zoli és Mackó nagyon profi, tényleg rengeteget tudnak segíteni abban, hogy tudatosabban, biztonságosabban, tehát jobban és élvezetesebben motorozz. Mindenkinek nagyon ajánljuk!Miután mindenki felvértezte magát a kellő tudással, kezdődhetett a Nagy Túraendúró Teszt, ami több dolog miatt is különleges volt. Itt egy helyen lehetett megnézni és kipróbálni napjaink legérdekesebb kaland motorjait (a tesztflotta: BMW R1200GS, BMW R1200GS Adventure, BMW F800 GS, DucatiMultistrada 1200, Honda NC750XD, Kawasaki Versys 650, KTM 1190 Adventure, Új Suzuki DL1000, Suzuki DL650), ráadásul olyan változatos és hosszú tesztkörön, ami példa nélküli itthon.Városi utak, kanyargós országúti rész, két off-road szakasz és szélesebb egyenes út is része volt a körnek. Nem csupán tesztnek, de motorozásnak sem volt utolsó. Este lett mire minden kör lement. Ide tartozik, hogy megköszönjük minden érintettnek, hogy rugalmasan és problémamentesen zajlott le ez a program.A teszt közben a kemping mögött kiszalagozott ügyességi pályán lassúsági versenyt rendeztünk. A pálya kijelölése olyan jól sikerült, hogy lábletétel nélkül csak egy versenyző tudta teljesíteni. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ő egy – ilyen körülmények közt nagyon előnyös – könnyű, egyhengeres motorral ment. Mindenesetre, aki bevállalta az indulást, az biztosan jól szórakozott.
Ekkorra a vacsora már javában készült, lassan de biztosan egyre több alkohol is elő-elő került és erősen fogyásnak indult a sör készlet is. A grillezett csirke mellett a vésztartaléknak szánt grillkolbász is elfogyott. Tábortűz gyújtás és Marton Bandi beszámolója zárta az első nap hivatalos programját. Mikor nyugovóra tértem még egy tangóharmonika keserédes hangja szűrődött ki a BMW szervizből és szállt tova az augusztusi éjszakában.Az előző nap fáradalmai miatt a vasárnap picit döcögősen indult, de Erdős Tamás saját gyártású tojásrántottája után végül nem kevesebb, mint 30 motor indult neki a Külső-Somogy Off-road Túrának. Picit aggódtunk, hogy vajon ennyi motort hogyan sikerül majd egyben tartani, de le a kalappal mindenki előtt! Szuperek voltatok. Mindenki pozitívan, türelmesen és ügyesen jött, ahogy kell.Az útvonal első szakasza Balatonboglárról Ordacsehin, Szőlőskislakon, Kishegyen, Látrányon keresztül Somogybabodig tartott. Volt sarazás, porolás és már itt jó volt látni, hogy mindenki élvezi a terepezést, pedig a nap nagy része még hátra volt. Megérkezve a somogybabodi off-road katlanba, Mackónak hála rögtön folytatódott a tegnap elkezdett off-road tréning – ezúttal izgalmasabb terepakadályokon. Biztosak vagyunk benne, hogy aki aktívan részt vett, az élvezte és jobb motorossá vált általa.
A terepmotorozás egy fárasztó műfaj, így láthatóan mindenki örült, amikor megérkezett a kísérő autó egy rakás friss gőzölgő lángossal, sajttal, tejföllel és egyéb frissítővel. Mondanom sem kell, egyetlen darab nem sok, annyi sem maradt.Ebéd után már csak a legelszántabbakkal következett a második szakasz Somogybabodról Gamáson át a somogyvámosi Pusztatoronyhoz. A XII. században épült műemlék remek tájékozódási és pihenőpont, különösen egy ilyen off-road túrán. Itt volt a következő frissítő pont egy kis csokival és üdítővel. Van valami varázsa ennek a helynek, ami a túrázók arcán is látszott.Ekkor már csak a harmadik és egyben utolsó etap volt hátra a Pusztatoronytól Balatonboglárig, de nem ám egyenesen! Pár csiki-csuki földes szakasszal átmentünk Öreglakba, majd aszfaltos, de kis utakon kikerültük a Nagybereki Fehérvíz Természetvédelmi Területet. Hogy végül annak nyugati határán vágjunk át a berken Somogyszentpál-Pálmajor-Balatonfenyves-Csisztapuszta-Fonyód off-road útvonalon. Itt sem hiányoztak az igazán jó részek, például a Pálmajori Csatorna töltésén végigmotorozni, majd át a kisvasút hídján, reménykedve, hogy épp nem akkor jön a vonat. Ezt a vasúti hidas átkelést mindenképp szerettük volna lefényképezni, de olyan izgalmasra sikerült, hogy végül a tokban maradtak a fényképező gépek. Ez az élmény megmarad csak azoké, akik ott voltak. Az utolsó – már a Balatonnal párhuzamosan futó – szakasz még tartogatott néhány komolyabb pocsolyát és egy kis technikai malőrt. Csak hogy a végére is jusson egy kis izgalom, az egyik motor felforralta a vizet és úgy felmelegedett, hogy nem emelt ki a kuplung. Ekkor azonban már közel volt a cél és végül néhány palack ásványvízzel sikerült kellően lehűteni ahhoz, hogy a saját lábán gurulhasson be a balatonboglári célba, a Full-Gas parkolójába.

Köszönjük mindenkinek aki segített, hogy megszervezzük az első magyarországi Touratech Travel Event-et és külön köszönjük szakmai partnereinkenek a megjelenést: BMW Magyarország, Driving Experience, Honda Mororcenter Székesfehérvár, Kawasaki Ivanics, KTM, Motozin

Reméljük 2015-ben újra találkozunk Magyarország második Travel Eventjén!


A rendezvényen készült összes képet a galériában tudod böngészni.


Végszóként pedig nézd meg Cselényi László videóját!